Frejapodden bryter tystnaden om kvinnohälsaEndometrios, missfall, vestibulit och hysterektomi – det finns en mängd ”okända” kvinnosjukdomar som det sällan talas om.
Den nya podden Freja vill bidra till att bryta denna tystnad och berätta vilken vård som faktiskt finns.
– Med hjälp medicinska experter och modiga patienter som delar med sig av sin historia vill vi nå ut med relevant information, säger Ingvor Farinotte, presschef på Danderyds sjukhus.

På Danderyds sjukhus finns en av landets största kvinnokliniker. Här bedrivs också viktig forskning som kontinuerligt utvecklar kvinnovården – och nu lanseras podden Freja, med syftet att belysa de kvinnoproblem som det borde talas mer om.
– Man har räknat med att så många som tre av fyra kvinnor i fertil ålder upplever något slags PMS-symptom men det är ändå få som vet om att det finns mycket bra hjälp att få, säger Ingvor Farinotte, presschef på Danderyds sjukhus.

Ett starkt hälsoengagemang
Varje avsnitt av Freja introduceras och sammanfattas av programvärden Alexandra Charles eller Lovisa Lofsan Sandström, som båda har ett starkt engagemang i kvinnors hälsa. Kända profiler berättar om sina erfarenheter och medicinskt kunniga förklarar hur man kan gå tillväga för att få hjälp. Hittills har programmen handlat om sex som gör ont, onaturligt mycket blödningar, missfall, PMS, mensvärk, bortopererad livmoder och cellprov som räddar liv. 

defaultbild delafunktion ds logotypDanderyds sjukhus är ett av de största akutsjukhusen i Sverige. Vi bedriver universitetssjukvård med utbildning och forskning kring våra vanligaste folksjukdomar. Det viktigaste för oss som jobbar här är att våra patienter känner sig trygga och säkra och får bästa möjliga vård och behandling. Det målet arbetar vi mot varje dag – tillsammans.

Här kan du lyssna på Frejapodden

Avsnitt 1: Vestibulit – Sex ska inte göra ont 
Sofia fick vestibulit när hon var 22 år. Helt plötsligt kände hon stark smärta när hon skulle sätta in en tampong. Det hade aldrig hänt förut. På ungdomsmottagningen trodde de att det var svampinfektion. Hon fick läkemedel och samlagsförbud. Men det skulle ta 1,5 år innan Sofia fick rätt diagnos och kunde påbörja en behandling på Vulvamottagningen på Danderyds sjukhus. Minst 35 000 unga kvinnor i Sverige lider av den mycket smärtsamma sjukdomen vestibulit som påverkar livet på flera olika sätt.

Avsnitt 2: Myom – Det är inte naturligt att blöda mycket 
Det kan vara myom. Ofarliga muskelknutor som finns hos var tredje fertil kvinna. Men för ca 1 av 10 växer myomet, eller sitter så illa till att kvinnan får problem i form av mycket riklig mens förenat med smärta. Något som går och bör behandlas!

Avsnitt 3: Hysterektomi – 1 av 10 opererar bort livmodern
– Jag mådde som en pärla av guld när jag vaknade upp från narkosen! Det berättar patienten Anna Berge i det tredje avsnittet av podden Freja som handlar om gynekologisk kirurgi med fokus på hysterektomi, dvs att operera bort livmodern.

Avsnitt 4: Cellförändring  – Cellprov räddar liv
Cellförändringar är sällan cancer. När de upptäcks i tid kan de behandlas och därmed inte utvecklas till cancer. Ulrika drabbades av långt framskriden livmoderhalscancer men i dag är hon fullt frisk.

Avsnitt 5: Missfall – 1 av 6 graviditeter leder till missfall
– Varje gång man blir gravid väcks hoppet. I det nya avsnittet av podden Freja berättar artisten Charlotte Perrelli om sina återkommande missfall, som började när Charlotte närmade sig 40. Gynekolog Helena Kopp Kallner berättar om symtom, orsaker och olika behandlingsalternativ.

Avsnitt 6: PMS - Jag är inte galen, jag har PMS
”En svart våg av hat som sköljer över mig”. Så kan det kännas för vissa kvinnor veckan före mens. Programledaren Karin Adelsköld, som blivit PMS med hela svenska folket, är gäst i poddstudion där vi tar upp någonting som drabbar upp emot 8 av 10 kvinnor. Varje månad.

Avsnitt 7: Endometrios - Mensvärken från helvetet
”Det ser bra ut!” Det fick modejournalisten Hulda Andersson höra, trots svår smärta, när hon besökte gynekologer och andra specialister under tio års tid. Men det var allvarlig endometrios och hon behövde opereras. Lyssna på Huldas berättelse i podden Freja.