Hur påverkas vården när patienten blir konsument ?

Nima Jokilaakso, Event manager för Digital Health Days.

På Digital Health Days i Stockholm samlas experter inom både teknik och medicin för att diskutera det senaste inom digitaliseringen av vården. Årets tema: vad händer med vården när patienten nu blir mer och mer av en konsument?

21 och 22 september i år anordnas för fjärde gången Digital Health Days. Konferensen, som är en av Europas främsta inom digital vård, anordnas på Stockholmsmässan och fokuserar i år på temat vårdtagaren som konsument.

– Vi ser en tendens i vården att folk börjar bete sig mer som konsumenter. Man blir en aktiv aktör som har rätt att välja och som har en hel del önskemål och krav. Oavsett om det handlar om privat vård eller publik vård så kommer man dit mer påläst och förberedd, säger Nima Jokilaakso som är projektledare för Digital Health Days.

Speciellt för den offentliga vården innebär omställningen, från patienter till konsumenter, också en stor utmaning. Detta öppnar i sin tur upp för privata alternativ som är mer vana vid att se service och kundupplevelse som en del av vården.

– En av talarna är Robin Farmanfarmaian, hon har skrivit en bok som heter ”Patient as CEO” som handlar om att patienten blir den centrala chefen för vårdkedjan. Det vänder helt på perspektivet och det är detta som vi kallar för en ”engaged patient”. Det har vi tryckt på förut men nu kan vi prata om vad som händer när vi får en hel befolkning som beter sig som konsumenter istället för patienter, säger Nima Jokilaakso.

Bland andra talare som är specialiserade på ämnet e-hälsa och engagerade vårdtagare hittar vi också Lucien Engelen. De har båda lång erfarenhet av både forskning och praktiskt arbete med hur digital teknik kan främja det som ofta kallas ”patient empowerment”.

Just e-hälsan spelar enligt Nima Jokilaakso nämligen en viktig roll i omställningen av vårdtagaren från patient till konsument. Som ett tydligt exempel pekar han på hur många konsumentföretag, utan tidigare koppling till hälso- och sjukvård, nu tar fram produkter och tjänster för e-hälsa.

– Det kan vara allting från appar till sjukvårdssystem som nu börjar integreras i vården. Vi ser redan företag som Apple som kommer med sitt Researchkit och Nokia som börjar satsa på digital hälsa och har köpt Withings som gör ”wearables”. Så det finns många aktör som kommer från den rena konsumentsidan som ger sig in i vården, säger Nima Jokilaakso.

Inom utvecklingen av den här tekniken är Sverige också långt framme, med en lång rad intressanta startups som står redo att förändra vår syn på vården. Dock saknar Nima Jokilaakso tillräckliga nationellt samordnad politiska ledning för att hjälpa dessa att få kontrapunkter till vården. Därför hoppas han att årets Digital Health Days kan bli ett forum för politiker och teknikföretag att mötas och diskutera hur man bäst kan dra nytta av potentialen inom svensk e-hälsa.

– Det är en inbjudan men också lite utav en varning, Om vi inte tar tag i det här nu så tappar vi, för det går fort i resten av världen, säger han.

 

140x60_menylogo_dhd

Digital Health Days är en mötesplats för samverkan mellan Stockholms starka kluster inom ICT och life science – en tvärvetenskaplig internationell konferens.

Den årligt återkommande internationella konferensen har ägt rum i augusti 2013, där 400 delegater från 20 nationer med 11 industriella partners deltog, och 2014, där 600 delegater från mer än 20 nationer med 16 industriella partners närvarade samt 2015 med 530 delegater, 1578 on-line-deltagare, 15 000 + on-demand deltagare efter mötets avslutande samt 35 000 + twitterläsare. 

Nu planerar vi för Digital Health Days 2016, 21-22 september, välkommen!