Smarta onlinelösningar för diabetikerFlera mobila onlinebaserade lösningar för informationshantering inom vården är nu en verklighet, i framkant ligger diabetesområdet. 

Det finns nu några företag som erbjuder vårdgivare säkra onlinelösningar som överför, lagrar och överblickar patienters glukosvärden och insulindoser. Smarta lösningar som på sikt kommer göra Sveriges och världens sjukvård mer effektiv och göra vardagen enklare för patienter drabbade av diabetes. 

Här publicerar e-hälsa.se en bra introduktionsvideo som visar hur Diasends lösning fungerar för sjukvården med nischat fokus just på diabetes. 

Diasend har även en tjänst och app som de tagit fram för patienterna som heter diasend® Personal + diasend® Mobile app. En onlinetjänst som tillsammans med appen hjälper diabetespatienter som vill kunna förstå sina glykosvärden och insulindoser bättre. 

För att använda mobilappen måste patienten först ha ett diasend® Personal-konto. Appen finns tillgänglig för både Android och iPhone. 

Det finns även fler företag på marknaden med smarta lösningar för diabetespatienter som Abbott med varumärket FreeStyle och även företaget Brighter för att nämna två. 

Värt att nämna i detta sammanhang är även senaste avsnittet av Karolinska Universitetssjukhusets onlinemagasin K-Magasinet´s podcast med fokus på ”patientmakt”. 

LYSSNA PÅ PODDEN: KLICKA HÄR

I detta avsnitt tar man upp frågan kring patienternas makt och vad som kommer hända när patienten i framtiden vet mer om sin diagnos än läkaren. Väldigt aktuell och intressant frågeställning. 

I podd-avsnittet intervjuas experterna på området: Forskaren Sara Riggare som själv drabbats av Parkinson och startat en ny rörelse för patientaktivister. Och hjärtläkaren Inger Hagerman som utvecklat en ny avdelning med fokus på egenvård för hjärtsjuka på Karolinska. 

Man följer även med hem till en barnfamilj i Bromma som upplevt hur en ny diabetesapp kan revolutionera vardagen.

Källor: 

https://www.karolinska.se/innovationsplatsen 
https://www.kmagasin.se/ 
https://www.diasend.com/sv/